Svekom

Folktandvården

Information och tandvårdsjobb

Folktandvården är den offentliga tandvården i Sverige och drivs av landets samtliga 21 regioner. På denna sida lär du dig mer om Folktandvårdens uppdrag, målsättningar och organisation.

När bildades Folktandvården?

Folktandvården bildades redan 1938 och syftet var att ge barnen i samhället en möjlighet att skaffa en god munhälsa. I takt med att tiden gick lades mer fokus på att även förbättra vuxnas munhälsa. Tandvården utvecklades kontinuerligt och det kom mer och mer forskning som visade på tandvårdens fördelar. På 1960-talet fick tandläkarna sällskap av en ny yrkesgrupp, tandhygienisterna.

Har Folktandvården en åldersgräns?

Det finns ingen åldersgräns för att få lov att besöka Folktandvården utan här behandlas allt ifrån barn som gör sitt första tandläkarbesök till de äldsta personerna i samhället. Uppdraget är att folk i alla åldrar ska få den tandvård som krävs, oavsett behov.

Var kan jag se lediga jobb inom Folktandvården?

En jobbsida som samlar alla Folktandvårdens lediga jobb plus alla andra lediga tandvård-jobb i Sverige (både offentliga och privata tandvårdsjobb) är Tandvårdsjobb.se. Där hittar du många jobb inom tandvården som går att söka utan cv, vilket gör att ansökningsprocessen går på nolltid. Du kan också kolla in lönestatistik för tandläkare, tandsköterskor och tandhygienister, både historiskt sett och i nutid.

Om du bara vill se lediga jobb inom Folktandvården (och inte några andra organisationer) kan du göra det på Folktandvårdens lediga jobb-sida.

En prognos från Arbetsförmedlingen visar att det är lätt att få jobb inom tandvården. Vi har gjort en sammanställning som visar var du kan söka jobb som tandläkare, tandhygienist och tandsköterska. Jobbsidorna som presenteras täcker in alla lediga tandvårdsjobb i hela landet.

Vilken är Folktandvårdens viktigaste uppgift?

Folktandvårdens viktigaste uppgift är att arbeta med förebyggande tandvård för barn och ungdomar. Barn och ungdomar har fri tandvård. De flesta regioner har avgiftsfri tandvård till och med året de är 23 år.

En person som fyllt 24 år får betala för tandvård. Läs mer om tandvård när du är över 23 år hos 1177. Du som är över 24 år får betala vid varje besök hos tandläkaren eller teckna en Frisktandvårdsförsäkring, som du kan läsa mer längre ner på sidan.

Vilken tandvård utför Folktandvården?

Oavsett vilket behov som patienten har kan Folktandvården hjälpa till, detta tack vare en väl utvecklad organisation med allmäntandvårdskliniker och samarbete med specialistvårdskliniker.

Privat tandvårdsförsäkring

Om du vill ha ett omfattande skydd för din tandvård kan du överväga att teckna en tandvårdsförsäkring. HelaFörsäkrings tandvårdsförsäkring täcker kostnaderna för tandvård och kan hjälpa dig att spara pengar på dina tandläkarbesök. Med den här försäkringen kan du få högkvalitativ tandvård och undvika oväntade kostnader. Genom att teckna en tandvårdsförsäkring kan du få tillgång till tandvård av högsta kvalitet utan att behöva oroa dig för höga kostnader oavsett folktandvården eller privat tandläkare.

Specialisttandläkare som komplement till Folktandvården

Ibland kan man behöva besöka en specialisttandläkare som ett komplement till sina besök hos Folktandvården. Med tanke på att det finns flera olika yrken inom specialisttandvården kan man gå till en specialisttandläkare med många olika typer av besvär, såsom problem med bettet, käken, för att göra rotbehandlingar eller sätta in tandimplantat med mera (se inriktningar för specialisttandläkare på Framtid.se. Hitta en specialisttandläkare via oss, vi tipsar om kliniker i några av landets största städer.

Specialisttandläkare Göteborg

Om du bor i Göteborg och behöver hjälp av en specialisttandläkare kan vi till exempel tipsa dig om att vända dig till Sjukhustandvården på Odontologen i Västra Götaland. De hjälper dig med en rad olika besvär såsom infektionsutredningar och andra medicinska risktillstånd.

Hur fungerar Frisktandvårdsförsäkringen?

Folktandvården har en försäkring som ger dig regelbunden tandvård till ett fast pris. Försäkringen är heltäckande och täcker alla steg från förebyggande vård till behandling och eftervård.

Fördelar med Frisktandvård-abonnemanget

Det finns flera fördelar med att teckna en tandvårdsförsäkring. Här kommer 4 fördelar som är värda att lyfta fram:

1. Planera dina kostnader

Eftersom du betalar en fast månadsavgift oavsett vilka behandlingar du behöver göra under året är det lätt att budgetera dina kostnader. En bra munhälsa ger en låg månadskostnad, och vice versa.

2. Eget friskvårdsprogram

Om du tecknar Folktandvårdens Friskvårdsförsäkring ingår ett friskvårdsprogram där du får reda på hur du ska sköta dina tänder. Du får anpassade råd efter dina vanor och din tandstatus.

3. Flytta med avtalet

Folktandvården är utspridd i hela landet. Du kan flytta med försäkringen om du flyttar och byter stad. Att kunna flytta med sitt abonnemang är smidigt och du kan vara säker på att få samma tandvård i hela landet.

4. Akuttandvård i hela Sverige

Om du behöver akuttandvård kan du känna dig trygg med att det ingår på alla Folktandvårdens mottagningar över landet. Eftersom Folktandvården finns i alla 21 regioner har du alltid nära till en klinik.

På Folktandvårdens hemsida kan du se fler fördelar med Frisktandvård och få mer information som rör försäkringen. Om du vill läsa mer om abonnemangstandvård i stort har 1177 satt ihop en guide som rör abonnemangstandvård. Där ser du konkreta exempel på vad som ingår alltid ingår i försäkringen.

Hur många är inskrivna hos Folktandvården?

Majoriteten av Sveriges barn är inskrivna hos Folktandvården. Motsvarande siffra för vuxna är cirka 50 %.

Hur hittar jag min närmsta Folktandvården-klinik?

Folktandvårdens uppgift är densamma över hela landet: att erbjuda god tandvård för alla behov. Det kan förekomma skillnader mellan regionernas Folktandvård, men det är oftast inga stora skillnader. Det är bäst att alltid dubbelkolla vad som gäller i din region. Folktandvården har gjort en sida där det finns länkar till alla 21 regioners Folktandvårds-hemsidor. Få mer information om Folktandvården i din region på sidan Hitta din klinik.