Svekom

Vad är Rusta och Matcha?

Hem > Vad är Rusta och Matcha?

Rusta och Matcha är ett program framtaget av Arbetsförmedlingen för att hjälpa personer som inte har jobb att hitta anställning. Programmet använder sig av externa resurser, som till exempel EnRival eller Folkuniversitetet, för att matcha arbetssökande med potentiella arbetsgivare baserat på deras färdigheter och utbildning. EnRival är ett rekryteringsföretag som samarbetar nära med Arbetsförmedlingen och har kunskap om var arbetsgivare letar efter personal. Folkuniversitetet har god förståelse för vilka kurser och utbildningar som kan göra arbetssökande mer attraktiva för arbetsgivare.

Tidigare Stöd och matchning

Rusta och Matcha gick tidigare under namnet Stöd och Matchning (STOM) när programmet ursprungligen lanserades. Efter en period valde de att byta namn till Kundval Rusta och Matcha (KRoM), och även om förkortningen idag fortfarande används så är det mest förekommande att enbart kalla programmet Rusta och Matcha. Fastän namnet ändrats sedan den ursprungliga lanseringen har programmet i sig förblivit detsamma.

Att välja Rusta och Matcha leverantör

När du befinner dig i Stockholmsregionen kan det vara särskilt viktigt att välja en Rusta och Matcha leverantör som är baserad i närheten. Stockholmsområdet är stort och trafiksituationen kan vara utmanande, vilket kan göra det svårt att ta sig till avstämningar om leverantören är belägen långt bort. Genom att välja en leverantör som är baserad i närheten kan du spara både tid och pengar på resor, samtidigt som du ökar chansen att kunna delta i avstämningarna på ett regelbundet sätt. När du söker efter leverantörer i Stockholmsområdet kan du använda dig av söktjänsten hos Arbetsförmedlingen för att hitta leverantörer i ditt närområde. Det kan även vara viktigt att titta på leverantörens kompetens och erfarenhet, samt tidigare resultat och kundreferenser för att säkerställa att du väljer en leverantör som kan hjälpa dig att nå dina mål och öka dina chanser att hitta ett jobb:

  • Etablering – Utspridda leverantörer har lyckats utvecklas och öppna fler kontor på grund av framgång. Fler kontor betyder i de flesta fall även ett större kontaktnät att nyttja för att få jobb.
  • Betyg – Alla leverantörer betygssätts upp till maximalt 4 poäng. Betygen sätts för varje lokala kontor.
  • Matchningar – Hur många rekryteringar lyckas leverantören med under en viss tid? Passa på att fråga dina olika alternativ för att se hur de levererar i jämförelse med sina konkurrenter.

Utvalda leverantörer

EnRival

EnRival är av de mest utspridda Rusta och Matcha leverantörerna som med många års erfarenhet har bäst betyg från Arbetsförmedlingen med alla kontor på antingen första- eller andraplats i sin ort.

EnRival är i grund och botten ett rekryteringsföretag, vilket innebär att de har ett stort kontaktnät med arbetsgivare, samtidigt som de vet hur en rekryteringsprocess ser ut, och vad för krav som ställs på den sökande.

Folkuniversitetet

Folkuniversitetet har bedrivit utbildningar i Sverige sedan flera decenniet tillbaka. Den statliga organisationen var förr ett av de få hjälpmedel du kunde nyttja för att hitta de erfarenheter som efterfrågades på arbetsmarknaden.

Folkuniversitet som utbildare kan erbjuda dig Rusta och Matcha med hjälp av en mängd kontakter de samlat på sig med ett välkänt namn, samt sin förståelse för tillgängliga utbildningar.

Lernia

Lernia är ett mellanting av de två tidigare alternativen. Verksamheten driver både rekryteringar och utbildningar inom kunskapstunga yrken via Komvux. De kanske inte har bäst betyg, men är en av de mest valda leverantörerna av Rusta och Matcha.

Lernia är ett passande alternativ för dig som är osäker på din väg och överväger att studera för att hitta något som verkligen passar dig på lång sikt.

Rusta och Matcha med ersättning

Programmet Rusta och Matcha gör dig behörig till ersättning likt Arbetsförmedlingens andra program. Du som står skriven hos A-kassa är såklart behörig till ersättning från denna, med samma förutsättning som andra arbetssökande att du skickar in din aktivitetsrapport till Arbetsförmedlingen. Du kan även vara behörig till ersättning från försäkringskassan om så är överenskommet.